Umjetnici

Ispiši članak Pošalji E-mailom Podijeli na Facebooku Podijeli na Twitteru

Petrit Ceku (4).JPG Petrit Çeku (Prizren, 1985.) u rodnom je gradu počeo svoje glazbeno školovanje u klasi profesora Luana Sapunxhije. Godine 2002. dolazi u Zagreb da bi nastavio obrazovanje u klasi prof. Xhevdeta Sahatxhije. Diplomirao je 2008. na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi prof. Darka Petrinjaka. Usavršavao se na majstorskim tečajevima kod L. Brouwera, V. Dešpalja, Z. Dukića, C. Marchionea, E.Muse, S. Tennanta, A. Vidović i D. Gregoriana.

Dobitnik je 9 prvih nagrada na međunarodnim gitarističkim natjecanjima poput Anna Amalia u Weimaru (Njemačka), Andrés Segovia u Velbertu (Njemačka), Schadt u Allentownu (SAD), Michele Pittaluga u Alessandriji (Italija) te natjecanja Parkening u Malibuu (SAD) . Njegova prva i jedina studijska ploča izdana je u rujnu 2008 za američku diskografsku kucu Naxos. 

Petrit Çeku je dobitnik godišnjih nagrada Ivo Vuljević (2005.) koju dodjeljuje Hrvatska glazbena mladež i Mladi glazbenik godine (2008.), koju dodjeljuje Zagrebačka filharmonija i Hrvatska poštanska banka, te natjecanja Ferdo Livadić (2005.) koja se odrzava u sklopu festivala Samoborska glazbena jesen. Nastupao je diljem Europe i Sjeverne amerike sa solističkim recitalima, u komornim sastavima ili kao solist u pratnji simfonijskih orkestara poput Simfonijskog orkestra Allentowna, Simfonijskog orkestra Baltimorea, Komornog orkestra Češke filharmonije, Orkestra državnog hermitaža St. Petersbuga, Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Albanske radiotelevizije, Kosovoske filharmonije, i dr.

Trenutno pohađa posljediplomski studij kod Manuela Barrueca pored konzervatorija Peabody u Baltimoreu, SAD.

Petrit Çeku svira na gitari američkog graditelja Rossa Gutmeiera.